Fălticeni, Str. Republicii, nr. 16

office@doctorlungu.ro

Osteodensitometria sau analiza DEXA (Dual-energy X-ray Absorptiometry) este o investigație imagistică de înaltă performanță ce folosește razele X pentru a măsura densitatea minerală și duritatea sistemului osos. Cu ajutorul osteodensiometriei se poate determina riscul de fractură și prezența osteoporozei, o afecțiune care produce o fragilitate crescută a oaselor.

Osteoporoza este asimptomatică și, de cele mai multe ori, este diagnosticată abia după apariția unor complicații cum ar fracturile. Această afectiune constă în pierderea din masa osoasă mai rapid decât corpul poate crea noi țesuturi osoase, fiind cea mai comună la femeile care sunt în perioada post-menopauză.

Printre factorii de risc pentru aparitia osteoporozei putem enumera:

Factori necontrolabili: vârsta: de obicei, peste 60 de ani; sexul: aproximatix 80% din persoanele afectate sunt femei; antecedentele familiale; prezenţa anumitor afecţiuni: diabet, hipertiroidie, artrita reumatoida.

Factori controlabili: fumatul; tulburările de alimentaţie; aportul inadecvat de calciu alimentar; sedentarismul; activitatea fizică insuficientă; consumul excesiv de alcool.

Specialiștii recomandă efectuarea osteodensiometriei femeilor care se confruntă cu menopauza timpurie, persoanelor cu istoric mare de fracturi, persoanelor cu deficiență de vitamina D, fumătorilor, persoanelor care au scăzut în greutate sau au o structură osoasă subțire, pacienților cu boli ale tiroidei.

Dr. Babiuc Ioan Cristian

Medic Primar Cardiologie

Contract CAS-SV

0230540424

Servicii osteodensiometrie (DEXA):

× Cum vă putem ajuta